Ramazan Bayramı Sabahı Yediğiniz Geleneksel Yemekleriniz var mı? Biz de Bayram Sabahı Yenilen Yemekler Meşhurdur.
![]() |
| Taplama |
Bu gezim sırasında bu kalabalık nüfus bir avantaja dönüştü ve yeni keşifler yaptım. Birçok kişiyle sohbet etmenin neticesi yeni ufuklara vesile, yeni fikirlere gebe oldu.
Adıyaman'a Ramazan Bayramı'nda (bayramın ilk günü Kırıkkale'deydim, şehirlerarası geçen bir bayram yaşadım.) gittiğim için bayram geleneklerini yakından gözleme şansı elde ettim.
Örneğin; bizde bayram yemekleri meşhurdur. Her Ramazan Bayramı sabahı anneannem "kızartma" dediğimiz sulu et yemeği pişirir. Bayram sabahı erkenden toplandığımız anneannemlerde kahvaltı yerine bu yemeği yeriz. (Sabahları et yemeği yememiz bana hala şaşırtıcı geliyor.)Yanına da pirinç pilavı olmazsa olmazlardandır. Et sever bir büyükbabaya sahip olmamız belki de bu geleneğin temel sebebidir:)
Adıyaman'da da bayram yemeği olarak kuru fasulye ve keçi kaburgası yapılırmış. Hatta Adıyaman'ın köylerinde her bayram mutlaka "taplama" yapılır ve dağıtılırmış. Taplama uzun süre bayatlamadan durabilirmiş. Bu gidişimde şansıma teyzemlerde taplama vardı,tattım ve beğendim! Tadı bana "peksimet"in tadını anımsattı.
Kırıkkale'de de (Babam Kırıkkalelidir.) bayram sabahı halam mutlaka "su böreği" yapar. Kırıkkale hamur işi yemeklerin diyarıdır. Bayramlarda tatlısı, sarması, böreği eksik olmaz.
Sizin bayramlarda yaptığınız olmazsa olmaz dediğiniz yemekler var mı? Siz de bayram sabahı bizim gibi kahvaltı yerine etli yemekler yer misiniz?

Yorumlar
Yorum Gönder